uk
ru
en
de

Ансамбль народних інструментів Волинського національного університету імені Лесі Українки

Ансамбль народних інструментів

Опубліковано: 2010-11-10 15:54:32

"Джерела" в Щеціні (Польща)

27 червня 2011 року ансамбль народних інструментів «Джерела» у складі делегації ВНУ ім. Лесі Українки відбув до м. Щецін (Польща) для участі у XV Днях української культури на запрошення Щецінського відділення Об’єднання українців у Польщі (голова Іван Сирник). У складі делегації були також тріо бандуристок «Дивоструни», танцювальна та оркестрові групи ансамблю пісні й танцю «Розмай», окремі солісти, представники міжнародного відділу Університету, члени ІІ Міжнародної наукової освітньо-методичної конференції «Стан і потреби українського шкільництва у Польщі». Очолювала волинську делегацію проректор Університету з навчально-виховної роботи доц. Констанкевич І.М.

     Щецін – 7-ме по величині місто Польщі, столиця Західно-Поморського воєводства. Найбільший перевантажувальний і транзитний порт Польщі, головна галузь індустрії — суднобудівництво. Разом з сусіднім Свіноуйсьце утворює найбільший порт країни на Балтійському морі, центр промисловості, зокрема нафтохімічної і машинобудівної промисловості. У Щецінському воєводстві живе близько 10 тис. українців, переселених з Ряшівщини та Люблінщини під час акції «Вісла» (1947), переважно в околицях міст Старґард, Ґрифіце і Лобез. У Щеціні діє Осередок української культури, з 1997 щороку відбуваються Дні української культури (травень-червень).

     Концерт волинян відбувся у щецінському замку князів Поморських. Після Прологу і танцю «Волиняночка» з привітальним словом до публіки звернулась проректор університету Констанкевич І.М., керівники колективів Сточанська М.П. («Дивоструни») та Кучерук В.Ф. («Джерела»). А далі господарі гарячими і довгими оплесками нагороджували кожен концертний виступ волинян.  Після закінчення святкового концерту голова Щецінського відділення Об’єднання українців у Польщі Іван Сирник подякував за чудесні години українського мистецтва, зазначивши, що вперше за довгі роки навіть погода сприяла проведенню такої ювілейної акції.