uk
ru
en
de

Folk instruments' ensemble of Volyn national university named after Lesya Ukrainka

Ensemble of folk instruments

Published: 2010-11-10 15:54:32

"Джерела" в Ольштині

 Інформація з сайту Луцької міської ради

8-10 серпня – дні Луцька в Ольштині


2008-08-12

8-10 серпня в Ольштині з успіхом пройшли Дні Луцька, який ось уже понад 10 років є містом-партнером Ольштина. Делегація обласного центру на чолі  з Богданом Шибою побувала у центрі Варміно-Мазурського воєводства. 

Ольштин, місто на півночі Польщі з населенням близько двохсот тисяч мешканців, розкинувся на прибережних пагорбах  річки Лина в озерному краї, адже в межах міста близько 15 озер і  більше тисячі гектарів найбільшого в Європі лісу на території міста. Старе місто вабить туристів вигадливою архітектурою середньовічного замку, де у 16 столітті жив і працював Микола Копернік, ошатними вуличками зі старовинними будівлями, великою кількістю храмів, своїми пам’ятниками і парками. Мальовничість і затишок – ось що спадає на думку, коли вперше відвідуєш Ольштин.

Крім того, в Ольштині живе і працює найбільша в Польщі українська община. На думку голови Ольштинського відділу об’єднання українців в Польщі Степана Мігуса, немає такого іншого регіону, як Вармінсько-Мазурський, де б так гарно була налагоджена співпраця між українцями і поляками, адже у червні вперше  у Луцьку  відбулися дні Ольштина, а у серпні лучани демонстрували свої здобутки.

Програма  святкування передбачала урочистий прийом у ратуші Ольштина. Луцьку делегацію у складі заступника міського голови Анатолія Пархом’юка, працівників виконавчих структур міськради, представників Товариства польської культури ім.Костюшка, діячів культури і мистецтва  зустрічали  представники  місцевої мерії на чолі з віце-президентом Ольштина Анною Васілєвскі. Сторони обмінялися сувенірами. Під час зустрічі Анатолій Пархом’юк наголосив, що між двома містами відносини розвиваються динамічно у культурних зв’язках і висловив сподівання на співпрацю у сфері економіки та бізнесу. Розвиток добросусідських відносин між Луцьком та Ольштином сприятиме  порозумінню між народами, що творять свої демократичні держави.

У рамках культурно-мистецької програми святкування днів Луцька в Ольштині відбувся гала-концерт  ансамблю «Джерела»,  танцювально-спортивного гурту  «Венера», польського колективу з Луцька «Волинські пані». У кінотеатрі «Awangarda» відбулася презентація документально-історичних фільмів «Місто під лагідним небом» та «Concerto grosso мого міста», у Старій Ратуші - виставка Валерія Сліжука. А самодіяльний театр «Гармидер» представив виставу Степана Васильченка «На перші гулі». 

Дні Луцька в Ольштині ще раз довели, що кордон на Бузі – це лише межа між  державами, а обидві нації – у пошуку єднання, спільних справ та розвитку взаємозв’язків.

 

 

УКРАЇНА

ЛУЦЬКА   МІСЬКА   РАДА

Управління міжнародного співробітництва

і проектної діяльності

 

43025 м.Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 19, тел./факс (0332) 777 995, 777 905

e-mail: umspd@lutskrada.gov.ua

  

 

Звіт управління міжнародного співробітництва

та проектної діяльності за 2008 рік

 

Метою управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності є реалізація зовнішньої політики та міжнародного співробітництва територіальної громади міста відповідно до зовнішньополітичної стратегії держави Україна і здійснення діяльності пов’язаної з залученням додаткових позабюджетних ресурсів на вирішення місцевих проблем. Рішенням Луцької міської ради від  28.05.2008 №27/11 були внесені зміни у положення управління, і таким чином було утворено сектор туризму у складі управління.

Отже, діяльність Луцької міської ради в напрямку розвитку міжнародного співробітництва та проектної діяльності у 2008 році відбувалася за такими напрямами: 1 - розвиток міжнародного співробітництва, 2 - співпраця з українською громадою за кордоном, 3 - проектна робота, 4 - розвиток туризму, 5 - видання поліграфічних матеріалів.

Подаємо аналіз діяльності управління протягом 2008 року по кожному напряму окремо.

 

1 - Розвиток  міжнародного співробітництва

 

Згідно укладених угод містами-партнерами Луцька в Республіці Польща є Люблін (Угода про партнерство від 4 березня 1996 року,  Стратегія транскордонного співробітництва від 26 листопада 2007 року), Ольштин (Присяга побратимського партнерства від 19 грудня 1997 року), Жешув (Угода про партнерство від 20 листопада 2001 року), Замость (Протокол намірів про співпрацю від 4 червня 2005 року); в  Республіці Бєларусь – Брест (Угода про партнерство від 23 серпня 2003 року); в Китайській Народній Республіці – місто Цянгтан (Угода про партнерство від 1 жовтня 2003 року). 

Співпраця з містами-партнерами

 

Співпраця з містами-партнерами полягає переважно в обміні досвідом та кращими практиками розвитку міст, організації та участі в міжнародних спортивних, культурних, економічних, молодіжних заходах, реалізації спільних транскордонних проектів.

Тісна співпраця відбувається з Ольштином. Вперше дві команди з Луцька,  команда Волинського обласного  Центру туризму, спорту і екскурсій та команда Луцької міської ради, взяли участь у щорічній вітрильній регаті в Ольштині. На основі спільних домовленостей в 2008 році було організовано Дні Ольштина в Луцьку (20-22 червня)  та Дні Луцька в Ольштині (8-10 серпня). В Луцьку ольштинці протягом двох днів презентували своє мистецтво, культуру. У рамках заходу відбулись виставка художніх робіт та художнього розпису на тканині, лялькова вистава для дітей «Ку-ку-рі-ку на патику», концерт пісні та танців,  Дні польської кухні  в пивному ресторані «Бравий Швейк», рок-концерт за участю  польського гурту «Кожух». В Ольштині ж відбувся гала-концерт за участю ансамблю «Джерела», танцювально-спортивного гурту  «Венера», пісенного колективу «Волинські панни»; в кінотеатрі були презентовані документально-історичні фільми «Місто під лагідним небом» та «Concerto grosso мого міста»; відбувся показ вистави «На перші гулі» молодіжного аматорського театру «Гармидер»; виставка робіт місцевого художника Валерія Сліжука.